1 KLIK MEMBERI 1001 MAKNA

Isnin, 1 April 2013

W.A.R.I.S MENCIPTA NAMA DENGAN REMBAU MOST WANTED

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT MALAM

 Lagu Rembau Most Wanted yang dinyanyikan oleh WARIS semakin diterima dikalangan peminat hip hop dan  masyarakat tempatan. WARIS telah mengetengahkan muzik rap dengan menggunakan dialek Negeri Sembilan. Nama sebenar penyanyi yang menggelarkan dirinya sebagai WARIS  ialah Muzammil Alias. Nama WARIS dipilih daripada maksud anak kepada suku di Negeri Sembilan.  Disebalik singkatan WARIS juga mempunyai maksud yang tersembunyi iaitu With All Respect I Spit.Dialek nogeri dipilih hasil  inspirasi daripada muzik lagu C.R.E.A.M nyanyian kumpulan rap barat iaitu Wu Tang Clan yang cuba mengetengahkan budaya masyarakatnya.

Selain itu, WARIS juga telah memulakan kerjaya seni sebagai rapper pada tahun 2012. Lagu Most Wanted ini pada awalnya dinyanyikan dengan menggunakan muzik intrumental di Raising in The Bar dan kemudian ia telah diberi nafas baharu sebelum dipersembahkan kepada peminat secara rasmi. Jangan risau lirik lagu yang dinyanyikan oleh WARIS mempunyai unsur yang positif. Orang Asia mestilah penuh dengan budi bahasa..Jangan soseh-soseh lagi dan jom jang layan WARIS dengan suara rapnya yang unik.

Rembau Most Wanted-WARIS

28 ulasan:

iwan berkata...

Tak suko lagu ni…. merosakkan bahasa.
Kalau nak dialek n9…buat la full lagu.
Ni campur dgn english... dh mcm rojak.

Tanpa Nama berkata...

best... sempoi...

nyzadaha berkata...

Lagu nieyh mmg best giler laaa...
adew unsur2 nasihat...lawak pon ader gak...owk r tuu law nak cmpor cket...law cam tuu jer cmpai blew nak maju bai.....

emmeraz berkata...

Inilah dinamakan muzik konteporari gabungan 2 bahasa

emmeraz berkata...

Lagu nie memang layan kalau keudara diradio

emmeraz berkata...

Thumb up

Ammirul Mazlan berkata...

Siapa tak suka lagu ni mesti mat jambu jiwa lembik layan lagu eddie hamid jela kau. Hahaha

emmeraz berkata...

Muzik itu seni.. Kadang ada yang suka dan ada yang x..

Tanpa Nama berkata...

Yo dufus!! That's what we call accent...xnk tgk ke lagu melayu maju...ko cari laa satu malaysia..kalau dpt jumpa org mcm muzammil alias nie ko suh dia rap..#withAllrespectIspit..

Tanpa Nama berkata...

banyak perumpamaan dan sejarah dlmm lirik lagu.

Asal usul suku org minang juga di nyatakan...selomak. biduanda etc..

Best...

emmeraz berkata...

Ea pun igt solomak 2 masak cili api.. Memang sosap...

aaeee berkata...

Kau pun taip rojak campur bahasa melayu dengan inggeris. Bising kata rojak lah apa lah.

SARAWAK MOST WANTED YO berkata...

LAGU WARIS NI KALO DIBUAT DLM BAHASA KOREA LAGI I MINAT BRO LIKE KPOP RAP HIDUP WARIS

emmeraz berkata...

Ok juga 2...agak2 muzamil nie setuju kalo ditukarvke kpop

emmeraz berkata...

Rilex brother brother rilex

Tanpa Nama berkata...

Ek eleh bdk yg komen2 lgu owg nie..rojak2 pun lagu ea bai, ko ado?? Jgn la fkran tu skempong ngat..pape pun, go w.a.r.i.s..

emmeraz berkata...

X semua suka dgn apa yg kita wat... Yang suka kita layan....

Tanpa Nama berkata...

Senior sek gua beb

Tanpa Nama berkata...

Wey iwan , , mulod kow jgn mcm sial eah , , bia laa ape yg owg nk nyanyi , , yg kow mnyebok apehal ? Kow engd kow da bgoz sgad nk ckap bhse owg mcm uwh ?

kmie_Z berkata...

Ni la Mpop

kmie_Z berkata...

Ni la Mpop

kmie_Z berkata...

Ini la Mpop

Tanpa Nama berkata...

Dia budak mechy uitm penang, selalu lepak abc dgn gua. haha go mr musang!

Tanpa Nama berkata...

Sey asal ghombau sedagho.....so,den memang ghoma la this song....hahahahaaha.....ado macam rojak x??

yo berkata...

Assalamualaikum... saya asal minangkabau ... saya tinggal di kota payakumbuh indonesia ... dekat juga dengan tanah data,salomak ,batu ampa ,mungka ... itu nama daerah daerah di payakumbuh ... saya suka sangat lagu waris ...

azmi ali berkata...

Aq org Jawa johor tp tunang org nsembilan,sangat tertarik dgn budaya n9@minangkabau,dari dulu nk tahu maksud suku2,rupanye daerah kt minangkabau,tq info

Ishak Ujang berkata...

Den pun oghang ghombau. Lahir kek kg pulau bosa. Sekolah kek uress. Bahaso apo pun tujuan eh utk komunikasi. Tak ado salah eh bahaso omputeh ni. Nak cakap arabpun tak do den kesah doh... ambik yg positive.

Ishak Ujang berkata...

Den pun oghang ghombau. Lahir kek kg pulau bosa. Sekolah kek uress. Bahaso apo pun tujuan eh utk komunikasi. Tak ado salah eh bahaso omputeh ni. Nak cakap arabpun tak do den kesah doh... ambik yg positive.