1 KLIK MEMBERI 1001 MAKNA

Isnin, 9 Mac 2015

REFLEKSI : SERI ALAM BERTANYA UAI MENJAWAB

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT MALAM

 EA akan kongsikan soalan-soalan yang ditanyakan oleh penduduk Bandar Seri Alam kepada UAI (Ustaz Azhar Idrus). Antara pertanyaan yang diajukan kepada UAI seperti berikut:


1. Bagaimana untuk solat sekiranya seseorang itu kencing tidak lawas dan merasakan seperti mengeluarkan air kencing selepas mengambil wuduk?

UAI : Seseorang yang merasakan air kencing tidak lawas dan ragu-ragu dengan solatnya dimana mereka perlu melakukan perkara -perkara  berikut sebelum melakukan solat:

1. Selepas membuang air kecil pastikan anda beristinjak.
2. Tampalkan atau letakkan tisu dibahagian kemaluan anda.
3. Sekiranya terasa air kencing anda terkeluar ketika solat, solat anda dikira sah kerana air itu hanya terkena dibahagian tisu tersebut.
4. Ulangi cara tersebut ketika masuk waktu solat yang seterusnya.

2. Adakah solat sah sekiranya tidak membaca alfatihah sehingga habis?

UAI : solat anda sah tetapi untuk golongan yang baru belajar membaca alfatihah seperti mualaf.

3. Adakah bermain COC haram?

UAI : Islam tidak melarang umatnya untuk berhibur namun mesti ada batasan dan kawalan. Bukan bermain sepanjang waktu dan mengabaikan tanggungjawab.

4. Bolehkah kita menghina Ulamak?

UAI : Menghina insan biasa pun diharamkan inikan pulak Ulamak sebagai guru kita. Kita ini semua sama dilahirkan dalam keadaan hina. Hina ertinya persenyawaan yang dihasilkan dari air mani dan ovari kecuali hanya tiga orang sahaja yang dilahirkan bukan dari air mani iaitu Nabi Adam dan Hawa serta Nabi Isa. Cuba anda sapukan air mani anda di muka rakan anda. Bagaimana reaksi beliau?


Sumber: Kuliah UAI di Surah An-nur Bandar Seri Alam, 06 Mac 2015

Tiada ulasan: